צבע הוא אחד מארבעת האלמנטים בעיצוב והבחירה בו לרוב מצריכה הבנה עמוקה של הצרכים הנפשיים, יש כאלו שיעדיפו לדלג על תהליך בחירת הצבע ולהיצמד אל מניפת גוונים תומכים, שתבטיח שהם לא טועים, אבל כאשר רוצים ליצור חלל אישי, מרגש, עוצמתי ומלא באופי כדאי להתעמק במרכיבים המשפיעים על הרווחה ומתבטאים בצבע ביניהם – גלגל הצבעים, הגוונים התומכים, מרכזי האנרגיה, הקשת והאור.
גלגל הצבעים
גלגל הצבעים מורכב משלושה צבעי ייסוד, אדום, צהוב וכחול המתערבבים ויוצרים צבעים משניים – ירוק, כתום וסגול. אל כל אלו ניתן להוסיף לבן (תהליך של מהילה) או להוסיף שחור (תהליך של הצללה). בגלגל הצבעים יש התייחסות גם לטון הצבע – כלומר אל עוצמת הבוהק. כשמכירים את מניפת הצבעים, את הטונים ואת הגוונים המשלימים (אלו שניצבים זה מול זה כמו כתום-כחול, צהוב-סגול וכן הלאה) אפשר להגיע לתוצאה מאוזנת, המקלה על הרגש ומעוררת חיים.
גלגל הצבעים נחלק לגוונים "קרים" ולגוונים "חמים" צבעים המצויים בחלקו האדום נקראים חמים, ואילו צבעים המצויים בחלקו הכחול נקראים קרים. הצבעים החמים "מתקרבים" אל עבר המתבונן, ואילו הצבעים הקרים יוצרים תחושה של נסיגה. כשמעוניינים להוסיף לחדר חמימות – כדאי לבחור בגוונים חמים, וכאשר מעוניינים ליצור תחושה מרווחת ומאווררת יותר כדאי לבחור בגוונים הקרים.
גוונים תומכים
הגוונים התומכים נחשבים לצבעים הטהורים בקשת הצבעים, הם לקוחים מעולם הטבע, מאפשרים איזון ומעודדים מילוי מצברים. הלבן מתקשר עם נועם, טוהר ואור, הוא לא צבע, אלא היעדר צבע, שטוב לשימוש כרקע לצבעים אחרים. השחור הוא הגוון המנוגד ללבן, והוא נוצר משילוב כלל הצבעים בגלגל, ניקוד החלל בשחור (מסגרות, פריטי ריהוט, פרופילים) יתרום לאיזון. חשוב לזכור שהשחור הוא פיגמנט, אין בוא אור ולכן הוא עלול לשאוב אנרגטית, לכן מומלץ לא להפריז בו, ואם כן, יש דרכים לאזן.
אפור הוא שילוב של לבן ושחור, הוא ניטרלי, לא חם, לא קר, אך הוא עלול לעורר תחושה של חוסר חיים, והשפעתו עלולה להיות שלילית, לכן מוטב יהיה להשתמש בו בשילוב גוונים נוספים. אני אוהב להשתמש באפור כדי להוסיף תחושה של יציבות לסביבה, הוא תומך בכל צבעי הקשת, שימוש נכון בו עשוי להועיל מאוד לחלל.
נוסף לאפור, לבן ושחור יש את גווני הטבע הקלסיים הרי הם החום והבז' – אלו הם צבעי יסוד המעניקים תמיכה, יוצרים תחושה של מחויבות, מיושמים עם טונים אדמתיים בקשת רחבה, מופיעים גם כפריטי ריהוט וריצוף, ונהדר לשלב את החום על גווניו עם גוונים אחרים וליצור גרסאות רכות וחמימות של הגוונים המקוריים, בעיקר טוב לשלב אותו עם אדום וכתום.
מרכזי הכוח
צבע ורווחה קשורים אל מרכזי הכוח בגוף הידועים גם כצ'אקרות. מרכזי הכוח הם המקור אליו נשאבת האנרגיה לגוף, אנרגיה שטיבה להצמיח ולרפא אותנו. ככלל, בגופנו יש שבעה מוקדי כוח, וכשרוצים לחזק תחושה מסוימת או ערך, ליצור אווירה, או להרגיע מצב כלשהו- מומלץ יהיה לבחור גוון בהתאם לייצוג מרכזי הכוח בגוף.
כתר – אזור הראש, מרכז ההבנה, החוכמה והנשגבות. צבע מייצג: אדום-לילך, לבן, זהב.
מצח – מרכז העין השלישית, מיוחד לתובנה ולאינטואיציה. צבע מייצג: סגלגל.
גרון- ביטוי, צליל, תקשורת, הבעה מילולית ויצירתית. צבע מייצג: כחול.
לב- אהבה, איזון, ביטחון וסליחה. צבע מייצג: ירוק וורוד.
מקלעת השמש – נחישות, רצון, ידע, אגו, היא תחושת הבטן שלנו. צבע מייצג: צהוב.
טבור – "מקלעת השמש" מרכז המיניות והיצירה, חברות, חוש הומור, הנאה. צבע מייצג: כתום.
בסיס – הישרדות, תחושות, חיוניות ודחף גופני. צבע מייצג: אדום.
קשת הצבעים
אור השמש מכיל קרינה אלקטרו-מגנטית ובכל חילוף שלו נוצר גוון כתוצאה משבירת קרני השמש. כל צבע הוא תדר מכופף. ממש כמו הקשת הנראית בשמיים. האדום הוא הגוון ברטט הנמוך ביותר, ולכן הוא סמיך מאוד, אחריו מגיע הכתום שמעורר שמחה, ומסייע במצבים של דיכאון, הצהוב הוא בעל רטט גבוה יותר, ולכן הוא מעורר יצירתיות, הוא גם מומלץ מאוד לשילוב בחדרי לימודים ועבודה.
הירוק מאזן יותר, אך גם עלול לגרום לריחוף, אחריו מגיע הטורקיז, מטרתו לעודד חיסון גופני ויש בו מן ההגנה, ולכן כשרוצים לחזק את הבריאות מומלץ להשתמש בו. הסגלגל הוא בעל רטט גבוה, הוא מזין את התפיסה הרוחנית ומעליו האדום הלילכי, הרטט הגבוה והמהיר ביותר, מסמל יותר מכל אהבה רוחנית, אך מומלץ לא להפריז בו כדי לא לעורר קנאות ויהירות.
לסיכום, הצבע הוא סוג של אור, אפשר באמצעותו להגביר תכונות ויכולות אנושיות, לשנות אווירה בחלל ולשדרג לחלוטין את חווית המגורים.